Beste manier Edelstenen ontladen/opladen | de Oorsprong in Den Haag

EnglishLanguage_Flag2Edelstenen Ontladen (reinigen) en Opladen

Onze spirituele winkel in Den Haag is op afspraak geopend – lees hier meer. Iets op laten sturen is ook mogelijk.

Amethist geodes

Veilig ontladen
Helaas worden er op internet, social media en in slechte boeken over edelstenen regelmatig verkeerde manieren aangegeven om je edelstenen te ontladen of reinigen. Sommige hiervan zijn zelfs schadelijk zijn voor de edelsteen. Het meeste van deze informatie wordt ook zonder achterliggende kennis gewoon klakkeloos van elkaar gekopieerd. Wij geven bij de verkoop van een edelsteen altijd de informatie mee die je nodig hebt. Daarnaast hopen we dat je zelf ook graag goed voor de steen zorgt die je hebt gekocht. Dus ook al is dit mogelijk ergens anders geweest, geven we hieronder graag aan hoe je edelstenen veilig kunt ontladen (ook wel reinigen genoemd) en opladen.

Zorgen voor je edelsteen
Een edelsteen zal je helpen met de eigenschappen die hij uitstraalt. Daarnaast zal hij ook informatie die jij uitstraalt van jou opnemen (zoals bijvoorbeeld spanning). Als je de edelsteen niet ontlaadt, zal de steen daar vol mee raken. Na verloop van tijd wordt hij dan dof en zal uiteindelijk ‘sterven’ of barsten. Wil je de steen in goede conditie houden? Dan is het belangrijk hem regelmatig te ontladen.

Wat je NIET moet doen!
Hieronder een paar veel geadviseerde methoden die je beter niet kunt toepassen.

 • Zout water of rechtstreeks in zout
  Leg je edelsteen NOOIT in zout of zout water! Dit is namelijk de beste manier om je edelsteen te vernietigen! Het zout werkt extreem sterk ontladend. Daarnaast zal het zout in de poriën van de steen dringen. De edelsteen wordt dan van binnenuit aangetast en het ontladen gaat dan door. Wat er ook wordt geschreven, doe dit met geen enkele edelsteen.
 • Vuur of aarde
  Ontlaad je edelstenen ook nooit in vuur of in de aarde. Ook dit kan je edelsteen beschadigen of aantasten. Dit door de zuren in de aarde of omdat je edelsteen niet tegen hitte kan.
 • Volle maan
  Vaak kom je dit advies tegen. Het kan op zich geen kwaad, maar zal ook weinig toe niets doen. Alleen de edelstenen die effect hebben op de waterhuishouding, zoals de meeste veldspaten, zij hier gevoelig voor. Daarnaast staat de maan in Nederland simpelweg te ver van de aarde om echt effect te hebben.
 • Afspoelen met water
  Niet alle edelstenen kunnen tegen water. Bij de andere stenen kan het geen kwaad, maar het doet vrijwel niets met de opgenomen informatie. Water zal niet veel meer doen dat statische elektriciteit er uit halen.
 • Seleniet
  Het is ook een hype om te vermelden dat je edelstenen op Seleniet kan ontladen. Seleniet remt energetische processen en verlicht bij korte toepassing ook spanningen. Daardoor lijkt het alsof het ook een reinigende/ontladende werking heeft, maar dit is dus niet zo. Het zal de opgenomen informatie niet uit de edelsteen halen. Ook kan een Seleniet niet worden gebruikt op de steen op te laden.
 • Wierook of Salie
  Ook deze methode kan op zich geen kwaad en heeft wel een beetje effect. De rook zal alleen niet diep in de steen door kunnen dringen. Daarbij is de tijd dat de steen in de rook is ook veel te kort. Dus ook dit is geen effectieve methode.

De beproefde methode
De beste, makkelijkste en veiligste methode is met Amethist. Dit doe je door edelsteen op een Amethistcluster (ruwe Amethist met puntjes) of in een Amethistgeode (ruwe Amethist ‘grot’) te leggen. Amethist ‘wist’ de opgenomen informatie en zorgt dat de edelsteen weer helemaal ‘schoon’ wordt. Amethist werkt hierbij niet als een soort afvalbak. De Amethist neemt niets van deze informatie op, maar neutraliseert deze als het ware gewoon. Je kunt de Amethist dus voor al je edelstenen, sieraden e.d. gebruiken. Zolang de ruwe Amethist groot genoeg is dat je edelsteen er op past, volstaat deze. Wel is het natuurlijk belangrijk dat de Amethist zelf ook in goede conditie is. Dit herken je aan de paarse kleur (hoe donkerder, hoe sterker) met een duidelijke glans.

Alternatieve methode
Ook Hematiet is geschikt voor ontladen. Alleen is deze methode iets omslachtiger. De Hematiet moet daarna namelijk wel meteen in Bergkristal gelegd worden om deze weer op te laden.

Uitzondering
De enige uitzondering is Barnsteen. Dit is omdat dit eigenlijk geen steen is, maar een fossiel hars. Barnsteen ontlaadt je door hem in de felle middagzon te leggen. Dit is voor de meeste stenen juist funest, maar niet voor Barnsteen.

Meerdere edelstenen ontladen
Wil je meerdere edelstenen tegelijkertijd ontladen? Dat kan als je Amethistcluster of geode groot genoeg is. De edelstenen die je wilt ontladen moeten dan een stukje van elkaar vandaan kunnen liggen.

Wanneer ontladen
Het handigst en meest ideaal is om elke nacht als je gaat slapen, de edelsteen te ontladen. Op die manier blijft hij in topconditie.

Amethist in huis
Hoewel we het ook gewoon ronduit mooi vinden, zijn er meerdere redenen waarom we ook grote Amethisten verkopen. Een grotere Amethist zal namelijk ook in je huis, kantoor, praktijk- of cursusruimte veel doen. Naast de werking van Amethist zal deze ook spanningen en energieën neutraliseren die er niet horen. Je huis of andere ruimte zal dus energetisch schoon gehouden worden.

Opladen van edelstenen
Wil je de edelsteen na het ontladen weer wat extra kracht geven? Dan kan je hem opladen door hem een tijdje op een Bergkristalcluster te leggen.
Ook de vroege ochtend- of late avondzon (nooit de felle middagzon) kan daarvoor gebruikt worden. Dit met uitzondering van edelstenen die niet tegen de zon kunnen.. Het gaat dan bijvoorbeeld om Rozenkwarts, Amethist, Fluoriet, Calciet, Opaal, etc. Je kunt de edelsteen dan gewoon een uurtje in de zon achter het raam laten liggen.
Het ontladen is echter belangrijker dan het opladen.

Bronnen (en aanbevolen boek): Michael Gienger

Reiki cursussen en behandelingen en spirituele winkel in Den Haag